Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΓΙΟΥΒΕΝΤΙΝΙΚΗ..ΑΝΟΜΒΡΙΑ


Kανείς νηφάλιος ποδοσφαιρόφιλος δεν νομίζω ότι μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στο μεγάλο σύλλογο από το Τορίνο για την χθεσινή απώλεια του Ευρωπαϊκού τροπαίου αφού και μόνον η παρουσία σε αυτόν κρίνεται –βάσει του ρόστερ της ‘Μεγάλης Κυρίας’ που κακά τα ψέματα δεν είναι και από τα ποιοτικότερα της διοργάνωσης-ως μεγάλη υπέρβαση και κατόρθωμα! Σε έναν τελικό όπου η ‘Γιούβε’ στάθηκε αξιοπρεπέστατα στον αγωνιστικό χώρο και απλώς ηττήθηκε από μια κατά πολύ ανώτερή της Μπαρτσελόνα: φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων!!

Το ζήτημα όμως είναι-και νομίζω πως αξίζει να σταθούμε σε αυτό-πως από χθες το βράδυ οι ΄Μπιανκονέρι’ ‘τρέχουν’ δύο διόλου κολακευτικά ρεκόρ: αυτό της ομάδας με τους περισσότερους χαμένους τελικούς αλλά και αυτό της ομάδας με το μικρότερο ποσοστό κερδισμένων τελικών!! Έχουν δύο κατακτήσεις (το 1985 κόντρα στη Λίβερπουλ και το 1996 κόντρα στον Άγιαξ) σε σύνολο 8 παρουσιών σε τελικούς! Μιλάμε δηλαδή για 6 χαμένα τρόπαια(!!) και ποσοστό επιτυχίας το οποίο δεν υπερβαίνει το 25%! Μέχρι χτες μοιραζόταν τα δύο αυτά αρνητικά ρεκόρ με την Μπενφίκα ,η οποία μετρά δύο επιτυχίες σε σύνολο 7 παρουσιών σε τελικούς!!
Οπωσδήποτε και η παρουσία σε τόσο μεγάλο πλήθος τελικών για το σύλλογο περιποιεί τιμή και αποδεικνύει το διαμέτρημά του , όμως μήπως οι φίλοι της ‘Γιούβε’ πρέπει να ανησυχούν ότι κάποιου είδους.. κατάρα κατατρύχει την σπουδαία ομάδα τους? Μήπως σιγά σιγά οι ‘μπιανκονέρι’ αποκτούν το.. κόμπλεξ κατωτερότητας που ταλανίζει τους προαναφερθέντες Λουιζιτανούς?
Διότι αν χθες η ήττα ήταν λογική και αναμενόμενη από έναν σαφώς ανώτερο ποιοτικά αντίπαλο, δεν συνέβαινε πάντα το ίδιο!! Ποιος μπορεί για παράδειγμα να ξεχάσει τον τελικό του Μονάχου το 1997 όπου η Γιουβέντους έχοντας στη σύνθεσή της αστέρια όπως ο Βιέρι , ο Ζιντάν και ο Ντελ Πιέρο κατάφερε εντούτοις να απωλέσει το τρόπαιο με σκορ 3-1 από την μαχητική και ψυχωμένη Μπορούσια Ντόρτμουντ η οποία φάνταζε ως το απόλυτο αουτσάιντερ!! Αλλά και στον τελικό της Αθήνας του 1983 με ένα αν μη τι άλλο γεμάτο ρόστερ: που περιελάμβανε μεταξύ άλλων Τζοφ,Πλατινί ,Ταρντέλι,Σιρέα και Πάολο Ρόσι της φάνηκε αδύνατο να υπερνικήσει το εμπόδιο του Αμβούργου που την κατέβαλε με σκορ 1-0 και κατέκτησε την κούπα εκείνη την περίοδο!
Εν κατακλείδι , η Γιουβέντους ενώ είναι με διαφορά πρώτη σε αριθμό κατακτήσεων εγχώριων διοργανώσεων και αδιαφιλονίκητα το δημοφιλέστερο Ιταλικό σωματείο ,στις κατακτήσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων έρχεται..τρίτη και καταϊδρωμένη αφού προηγούνται η Μίλαν με 7 και η Ιντερ με 3! Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκετιαι απλά για ..ατυχή συγκύρία η κάτι άλλο βαθύτερο ευθύνεται για τις αποτυχίες των ΄μπιανκονέρι’!!

Αναλυτικά οι χαμένοι τελικοί της Γιούβε:            
1973 Άγιαξ-Γιουβέντους 1-0 (Βελιγράδι)
1983 Αμβούργο-Γιουβέντους 1-0 ( Αθήνα)
1997 Μπορούσια Ντόρτμουντ-Γιουβέντους 3-1 (Μόναχο)
1998 Ρεάλ Μαδρίτης-Γιουβέντους 1-0 (Άμστερνταμ)
2003 Μίλαν –Γιουβέντους 0-0 3-2 πέναλντι (Μάντσεστερ)
2015 Μπαρτσελόνα-Γιουβέντους 3-1 (Βερολίνο)


Αθλητήριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου